22 Şubat 2017 Çarşamba

Tanzimat Dönemi sosyal, siyasal ve kültürel etkenler nelerdir?


Tanzimat Dönemi sosyal, siyasal ve kültürel etkenler nelerdir?




Batılılaşma anlayışının meydana çıkmasıyla toplumdaki hatalı batılılaşma ele alınmıştır.

Savaşlardan yenilgiyle çıkılması halkı etkilemiş, halkta vatanseverlik, Hürriyet gibi değerlerin meydana çıkmasını sağlamıştır. Bu kavramlar Tanzimat edebiyatının 1. devresinde işlenmiştir.

Batılılaşmayla beraber sosyal hayattaki, aile yapısındaki değişmeler, kadın-erkek ilişkileri Tanzimat edebiyatını etkilemiştir.




Tanzimat Dönemi Türk edebiyatını etkileyen siyasal etkenler

Osmanlı Devleti'nde Batı'ya ayak uydurma çalışmaları tarafında yenileşme çalışmaları yapılmıştır. (III. Selim, II. Mahmut dönemlerinde) Tanzimat Fermanı ile devlet resmi olarak Batı'ya yönelmiştir. Bu yenileşme hareketleri Tanzimat edebiyatının siyasi zeminini oluşturmaktadır.

Tanzimat edebiyatının birinci devresi ile ikinci devresi arasında düşünce, anlayış değişiklıklarının oluşmasında siyasi ortamın tesiri olmuştur.




Tanzimat Dönemi Türk edebiyatını etkileyen kültürel etkenler

Osmanlı Devleti çok uluslu ve kültürlü bir devlettir. Müslümanlar içersinde değişik milletler yer almaktaydı. Bu da Türk-İslam kültürünün yanısıra Arap ve Fars kültürünün de yer aldığını gösteriyor. Müslümanların dışında gayrimüslimler de vardır. Gayrimüslim tebanın meydana getirdiği azınlıklar kültürlerini devam ettirmişler, Batılı gibi yaşamışlardır. Tüm şunlar Tanzimat edebiyatını kültürel olarak etkilemiştir.

Paylaş

Benzer Yayınlar

Tanzimat Dönemi sosyal, siyasal ve kültürel etkenler nelerdir?
4/ 5
Oleh