25 Şubat 2017 Cumartesi

Her Gece Bodrum Selim İleri Roman Özeti

Selim İleri'nin "Her Gece Bodrum" Özeti




ROMANIN ÖZETİ:
Kitapta bahsedilen olaylar, adından da anlaşılacağı üzere Bodrum’da geçmektedir. Romanın asli kişileri; Cem, Murat, Tarık, Ahmet ve Emine’dir. Romandaki başka kişiler; Kaptan Haydar, onun sosyetik sevgilisi Betigül, Haydarın yardımcısı, eğitimli Kerem, Ahmet’in mektup dostluğu yolu ile tanıdığı İngiliz sevgilisi Katherine’dir. Yazar, nerdeyse bu varlıklı kadronun bütününün iç dünyasına eğilen betimlemelerde bulunur. Ancak en çok Cem ve Emine’nin üstünde durur. Cem, sonradan katıldığı Murat ve Tarık dostluğuna uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Emine ise otuz yaşlarında, “evde kalmış” bir kızdır. Emine bir yandan bu yaşına kadar evlenememiş olmanın toplumsal baskısını üzerinde hissetmekte bir yandan da yaşadığı aşk acıları ile ilgi çekmektedir. Yakışıklı ve eğitimli Kerem, ona evvelce ilgi göstermiş ve umut vaat etmiştir ama sonra hiçbir şey olmamış gibi onu bir kıyıya atmıştır.
Roman tatil beldelerindeki yoğun kalabalık içersinde sevgi ve insan açlığı çeken bireylerin dünyasını ele alması, ilaveten Romandaki aydın bakanın kişiliğinde entelektüel kesimin eleştirisini yapması bakımından da yayımlandığı tarihten bugüne üstünde çok konuşulan ve tartışılan bir yapıt olmuştur.
Roman, dilinin özgünlüğü ve şiirsel Bodrum betimlemeleriyle de ehemmiyet arz eden bir yapıtdir. Selim İleri’nin en çok okunan ve kendine ün kazandıran bu romana yazar evvelce “Her Gece” ismini koymuşken Attila Ilhanın önerisi ile “Her Gece Bodrum” olmuştur.

Paylaş

Benzer Yayınlar

Her Gece Bodrum Selim İleri Roman Özeti
4/ 5
Oleh