25 Şubat 2017 Cumartesi

Oğuz ATAY Tutunamayanlar Romanının Özeti

Oğuz ATAY Tutunamayanlar Romanının Özeti

Tutunamayanlar Romanının şahısleri: Selim Işık, Turgut Özben, Süleyman Kargı, Metin Kutbay, Nermin Özben, Günseli Ediz, Olric
Evli ve iki çocuk sahibi olan Turgut Özben, mühendistir ve rahat bir yaşamı vardır.
Selim’in intiharından sonra, bir dönüşüm sürecine girerek kendi benliğini sorgulamaya başlar ve “Özben” soyadını alar. 1933 doğumlu ve çocukluğu İkinci Dünya Savaşı’nda işlemiş biridir. Aydınlanmaya üniversite senelerinde başlayan Turgun Özben'in en çok numune aldığı şahıs Selim’dir. Onun gibi çok okumaya özenmiş, okunmadığı çoğu kitap almıştır. Ancakyaşamına atılıp evlenince ilk hedefi para kazanıp rahat bir yaşam sürmek olmuştur. Ancak Selim’in intiharı onu sarsan eder ve dostunın yaşamını araştırarak bir nevi benliğini bulmaya çalışacaktır. İntiharı bir gazete haberinden öğrendiğinde çok sarsılır. Öncelik ile Metin ve Esat’la konuşur. Metin, Zeliha isimli bir kızdan söz eder. Eski sevgilisidir. Selim’in bu kızı Metin’e yakıştırmadığını söyler. Birlikte bir tiyatro gurubunda rol aldıklarını anlatır. Metin kızı bırakınca Selim’in ona aşık bulunduğunu söyler. Ancak kız sonucunda başkasıyla evlenmiştir. Esat ise Selim’in okuma tutkusundan ve Oscar Wilde’a olan hayranlığından bahseder. Sonra döneme Süleyman Kargı girer. Süleyman Turgut’a Selim’in şarkı diye yazdığı 600 mısralık bir şiir sunar. Bu şiirden Selim’in düşünen ve sorgulayan ama mutsuz bir insan bulunduğu anlaşılmaktadır.
Turgut’la tanışmak isteyen, kendini Selim’in dostu bulunduğunu ifade eden Günseli isimli bir kadın gelir. Günseli Selim’le nasıl tanıştıklarını, aralarındaki teması anlatır. Anlattıklarıyla Selim’in tutunamayan karakteri daha çok meydana çıkmaktadır. Bunları duydukça Turgut, ben o vakitler neredeydim niçin Selim’i anlamadım diye hayıflanmaya başlar. Turgut sonra Selim’in günlüğünü bulur. Günlüğü okudukça Selim’i intihara sürükleyen sebepler bir bir meydana çıkmaya başlar. Selim’in son dönemlerinde “Türk Tutunamayanları Ansiklopedisi” hazırladığı anlaşılır. Hüsnü Ergeç, Ahmet Çekingen, Nazmiye Erdoğdu yazdığı birtakım ‘tutunamayan’ karakterlerdir. Turgut bu ansiklopediyle sonuca ulaşır. Selim, toplum doğrulusunda kabul edilmeyen, değişik bir şahısliktir. Selim’in de söylemiyle bir tutunamayandır. Böylece Turgut kendisinin de bir tutunamayan bulunduğuna karar sunar. Sonunda da trende tanıştığı birine yazdıklarını sunar ve ortadan kaybolur.
Tutunamayanlar Romanında Turgut’un kendi iç benliğini anlattığı Olric diye bir karakteri vardır. Toplumdan uzaklaşıp kendi iç sesini dinlemeye başladığında hep Olric’e başvurmaktadır. Olric, Turgut'a sıksık ‘efendimiz’ diye hitap eder. Romanın sonucunda ise Turgut yalnızca Olric’le yaşamaya karar sunar ve yaşamdan çıkıp gider.
Tutunamayanlar Romanı 1970 senesinde TRT Sanat Ödülünü kazanmıştır.
Devamını Oku
Her Gece Bodrum Selim İleri Roman Özeti

Her Gece Bodrum Selim İleri Roman Özeti

Selim İleri'nin "Her Gece Bodrum" Özeti




ROMANIN ÖZETİ:
Kitapta bahsedilen olaylar, adından da anlaşılacağı üzere Bodrum’da geçmektedir. Romanın asli kişileri; Cem, Murat, Tarık, Ahmet ve Emine’dir. Romandaki başka kişiler; Kaptan Haydar, onun sosyetik sevgilisi Betigül, Haydarın yardımcısı, eğitimli Kerem, Ahmet’in mektup dostluğu yolu ile tanıdığı İngiliz sevgilisi Katherine’dir. Yazar, nerdeyse bu varlıklı kadronun bütününün iç dünyasına eğilen betimlemelerde bulunur. Ancak en çok Cem ve Emine’nin üstünde durur. Cem, sonradan katıldığı Murat ve Tarık dostluğuna uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Emine ise otuz yaşlarında, “evde kalmış” bir kızdır. Emine bir yandan bu yaşına kadar evlenememiş olmanın toplumsal baskısını üzerinde hissetmekte bir yandan da yaşadığı aşk acıları ile ilgi çekmektedir. Yakışıklı ve eğitimli Kerem, ona evvelce ilgi göstermiş ve umut vaat etmiştir ama sonra hiçbir şey olmamış gibi onu bir kıyıya atmıştır.
Roman tatil beldelerindeki yoğun kalabalık içersinde sevgi ve insan açlığı çeken bireylerin dünyasını ele alması, ilaveten Romandaki aydın bakanın kişiliğinde entelektüel kesimin eleştirisini yapması bakımından da yayımlandığı tarihten bugüne üstünde çok konuşulan ve tartışılan bir yapıt olmuştur.
Roman, dilinin özgünlüğü ve şiirsel Bodrum betimlemeleriyle de ehemmiyet arz eden bir yapıtdir. Selim İleri’nin en çok okunan ve kendine ün kazandıran bu romana yazar evvelce “Her Gece” ismini koymuşken Attila Ilhanın önerisi ile “Her Gece Bodrum” olmuştur.
Devamını Oku
Servet-i Fünun Sanatçılarının Dili Neden Ağırdır?

Servet-i Fünun Sanatçılarının Dili Neden Ağırdır?

Servet-i Fünuncular, etkilendikleri akımlardan ötürü (sembolizm, parnasizm) şiirde müziğe, ahenge ve estetiğe ehemmiyet verdikleri amacıyla dili zenginleştirmeye çalışmışlardır. Bu sebep duygu ve düşüncelerine eşlik edecek Arapça ve Farsça sözcük ve tamlamaları kullanmaktan çekinmemişler.

Edebiyatı yenileştirmeyi amaçladıklarından, yeni kavramları ifade edebilmek amacıyla, sahip olunan dili genişletmeye mecbur kaldılar. Sade ve kolay dili, halka mahsus kabul ettikleri amacıyla, aydın kitleye seslenmek amacına yöneliktiler. Bu hal da onların dilde sınır tarif edmeyen açılmalarına bir namacıyla olmuştur. Batı edebiyatını yakından izleyen Servet-i Fünuncular, Parnasyenlerin yeni sözcükler, yeni kavramlar, yeni hayaller ile yeni ahenk yaratmak düşüncesini benimsediler. Bu anlayıştan hareketle Arap ve Fars sözlüğünden yararlanmakta sakınca görmediler. Buldukları sözcükler bakımından eski olmakla beraber, getirdikleri kavramlar yenidir.

Devamını Oku
10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

10. Sınıf Türk Edebiyatı Nova Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

Anonim Halk Edebiyatı - Maniler
1.
Keten gömlek gövde dar
Beni koyup giden yâr
Sen bana kıymaz idin
Sana bir öğreten var
Anonim
2.
Gülerler
Gümüş kollar gül eller
Yiğit aşka kanaat
Söyletirler gülerler
Bahçıvanca bahtım yok
Sümbül okşar gül eller
Anonim
3.
Bahçenizde dut var mı
Havada bulut var mı
Ben yârimi kaybettim
Bulmaya umut var mı
Anonim
4.
Güldüğümü
Vardım yârin bağına
Çözülmüş gül düğümü
Felek bir sille vurdu
Şaşırdım bildüğümü
Ey felek çok mu gördün
Bir kere güldüğümü
Hakk’a geçeydi niyâz
Dilerdim öldüğümü
Anonim
5.
Böyle bağlar
Yâr başın bu tür bağlar
Gül açmaz bülbül ötmez
Yıkılsın bu tür bağlar
Anonim
6.
İlkbahara yaz derler
Şirin söze naz derler
Kime derdim söylesem
Bu dert sana az derler
Kendin ettin kendisine
Yana yana gez derler
Anonim
7.
Dağıdır
Sayda gelmez dağıdır
Gelse yârim yanıma
Cümle gamım dağıtır
Vur külüngün Şirin’im
Sinem Ferhad dağıdır
Dilin bülbül yüzün gül
Sinen cennet bağıdır
Ak gerdanın üzerine
Siyah zülfün dağıtır
Bir kez yüzüme gülmez
Ettiği gözdağıdır
Sensiz şeker yiyemem
Kuzum bana ağıdır
Anonim
Örneklerle Türk Şiir Bilgisi hzl.: Cem Dilçin
1. Okuduğunuz mânilerin ahenk unsurlarını (asonans, aliterasyon, kafiye, redif, ölçü söyleyiş özelliğini) belirleyerek tahtaya yazınız.
1.Mani
…dar
…yâr
… var -ar tam kafiye
Ölçü: 7’li hece ölçüsü, durak yok
Redif yok
Aliterasyon: b,n sesleri
Sözcük tekrarı yok
2.mani
Gülerler
Gümüş kollar gül eller
Yiğit aşka kanaat
Söyletirler gülerler
Bahçıvanca bahtım yok
Sümbül okşar gül eller
Anonim
Cinaslı kafiye
Redif yok
Aliterasyon: l, g, r
Asonans: ü, e
Ölçü 7’li hece ölçüsü
Sözcük tekrarı: gül eller, gülerler
3.mani
Bahçenizde dut var mı
Havada bulut var mı
Ben yârimi kaybettim
Bulmaya umut var mı
Anonim
-ut tam kafiye
Refif: var mı
Ölçü: 7’li hece ölçüsü
Aliterason: b,t
Asonans: u
Sözcük tekrarı: var mı
2. Yukarıdaki mânilerin hangisinde cinaslı ifadeler kullanılmıştır? Bunların şiire kattığı değer nedir?
2.manide cinaslı ifadeler kullanılmıştır.
gül eller – gülerler
4.manide cinaslı ifadeler vardır. (gül düğümü – güldüğümü
5.manide “bağlar” sözcüğüyle cinas yapılmıştır.
3. a) Okuduğunuz mânilerde ses ve mana kaynaşmasından meydana gelen birimleri belirleyiniz. Bunlara ne ad verildiğini söyleyiniz.
Maniler genelde tek dörtlükten oluşur. Dört dizeden çok maniler de numune olarak verilmiştir. Dört dizeden çok olan manilere bundan sonra mani ya da yedekli mani denir.
b) Mânilerde bir müzikalite sezdiniz mi? Sizce bazıları bestelenmiş olabilir mi? Belirtiniz.
Manilerde müzikalite vardır. Birçok mani bestelenmiştir.
4. Okuduğunuz mânilerde tüm mısraların mana tarafından bir sayısal değeri var mıdır? Doldurma diyebileceğiniz mısralar hangileridir? Belirtiniz.
Genellikle manilerin ilk iki dizesi doldurma dizelerdir. Asıl anlatılmak dilenen kanaat son iki dizede yer alır.(3,4. dizelerde)
5. Okuduğunuz mânilerde asıl duygu ve kanaatler hangi mısralarda ifade edilmiştir? Açıklayınız.
Manilerde asıl duygu ve kanaatler son iki mısrada verilir.
6. Okuduğunuz mânilerin ilişkisini söyleyiniz ve mânileri yorumlayınız.
1.mani: sevgiliden yakınma
2.mani: aşk
3.mani: sevgiliyi arayış
4.mani: bahtsızlık
5. mani: ortamın beğenilmemesi, ortamdan şikayet
6.mani: keder, dert
7. Mânilerdeki deyimlere ve mecazlı ifadelere misaller veriniz. Mânilerin dil ve anlatım özelliklerini belirtiniz.
Manilerde yalın bir dil kullanılmıştır. Mecazlı ifadeler, deyimler kullanılmıştır.
Kıymak, aşka düşmek, feleğin sille vurması… gibi
Devamını Oku

10. Sınıf Dil ve Anlatım Öğün Yayınları Sayfa 152 Cevapları

10. sınıf dil ve anlatım dersi öğün yayınları sayfa 152 cevapları



Fiilimsilerin yazının oluşumundaki işlevlerinin neler olduğunu "Ne Yapmalı?" isimli metinden örneklerle açıklayınız.

Fiilimsiler cümlenin daha çok yargı bildirmesini sağlar. Eylem özelliğini de devam ettirdikleri amacıyla metinde anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlarlar. Yan cümlecik oluştururlar.




4. metin

ÖSYM SINAV UYGULAMA YÖNERGESİ’NDEN SINAVDA UYULACAK KURALLAR

Bu kurallar, imtihan başlamadan evvelce adaylara yüksek sesle okunacaktır.

2) Sınavda verdiği toplam yanıtlama zamanı soru kitapçığında yazılıdır. Sınav başladıktan sonra imtihan zamanınin dörtte üçü tamamlanmadan evvelce ve imtihanın son on beş dakikası içersinde adayın imtihandan çıkmasına izin verilmeyecektir. Bu süreler dışında imtihan zamanı bitmeden yanıtlamayı tamamlayan adaylar, yanıt kâğıdını ve soru kitapçığını salon görevlilerine teslim ederek imtihan salonundan ayrılabilecektir.

4) Sınav boyunca görevlilerle konuşmak, görevlilere soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de adaylarla yakından ve alçak sesle konuşmaları, adayların birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemeleri muhakkak yasaktır.

5) Sınav sırasında, görevlilerin her türlü uyarısına uymak zorundasınız. Sınavınızın geçerli sayılması, her şeyden evvelce imtihan kurallarına uymanıza bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunanların ve yapılacak uyarılara uymayanların kimlik verileri tutanağa yazılacak ve imtihanları geçersiz sayılacaktır.




ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesi


12. ETKİNLİK

yanıtlamayı tamamlayan adaylar

yanıt kâğıdını ve soru kitapçığını teslim ederek




görevlilerle konuşmak

• Yukarıdaki fiilimsi gruplarını inceleyiniz. Bu örneklerden hareketle fiilimsilerin sözcük gruplarının oluşumundaki işlevlerinin ne olduğunu defterinize yazınız.

Fiilimsiler fiil özelliğini devam ettiren isim, sıfat, zarf görevli sözcüklerdir. Yargı bildirirler. Yan cümlecik oluşturdukları amacıyla detaylı ögeleri alarak sözcük grubu oluştururlar.
Devamını Oku
10. Sınıf Dil ve Anlatım Öğün Yayınları Sayfa 151 Cevapları

10. Sınıf Dil ve Anlatım Öğün Yayınları Sayfa 151 Cevapları

• GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK TESPİT ETMEK SÜRDÜREBİLMEK

Yukarıdaki sözcük kümelerinı inceleyiniz. incelediğiniz sözcük kümelerindan yola çıkarak fiillerin sözcük kümelerinın teşekkülünde nasıl bir işleve sahip olduğunu dostlarınızla tartışınız. Ulaştığınız neticesi defterinize yazınız.

Yukarıdaki kelme kümeleri entegre fiil grubudur. Birleşik fiiller üç şekilde karşımıza çıkar:

1. İsim+yardımcı fiil şeklinde. İsim soylu sözcüğe et-, ol-, kıl-, eyle- yardımcı fiilleri getirilerek entegre fiil yapılır. Yukarıda verdiği entegre fiillerden "tespit et-" bu şekildedir.

2. Kurallı entegre fiiller: Bunlar yeterlilik, tezlik, yaklaşma, vakitklilik fiilleridir. Sürdürebilmek fiili vakitklilik kurallı fiilidir.

3. Anlamca kaynaşmış entegre fiiller: Göz önünde bulundurmak deyimle oluşturulmuş anlamca kaynaşmış entegre fiildir.






NE YAPMALI?


Okurken omuzlarınızı dik tutarak sırtınızın kambur durmasına engel olun. Dik yaslanamadığınız çok yumUşak sandalyelerde uzun vakit oturmayın. Sırtınızın boşlukta kalan bölümünü ufak bir sırt yastığı ile destekleyin.

Sırt kaslarınızı güçlendirecek hareketleri bir fizik tedavi uzmanından öğrenin. Örneğin bunlardan biri, her gün on beş defa üç set olarak ters mekik çekmektir.

Dört saatten çok vakit ile oturduğunuzda omurga arası diskler, kanla beslenemedikleri amacıyla lokal dokularda biriken atıkları eritemiyorlar. Bu amaçla otuz dakikada bir oturma pozisyonunuzu değiştirin. Ayağa kalkın ve sırt kaslarınızı çalıştıracak kolay gerinme faaliyetlerini yapıp yine oturun.

Sırt ağrıları ortada organik amaçlar olmadığı hâlde, stresli, depresif ya da nevrotik şahıslik tarzınızdan de kaynaklanabilir. Bu durumda, sırt kaslarınızı güçlendirmenizin yanı sıra stresle kafaya çıkma programlarına katılmanız daha etkili olacaktır.






Adil MAVİŞ


Anlayarak Hızlı Okuma ve Öğrenme Teknikleri


 


1. "Ne Yapmalı?" isimli metinde neden emredici anlatım kullanılmıştır?

Okuma esnasında yapılması gerekenleri dile getirdiği amacıyla emredici anlatım kullanılmıştır. Okuyucuyu söylenen eyleme yönlendirme vardır.

2. "Ne Yapmalı?" isimli metin, dilin hangi fonksiyonu kapsamında oluşturulmuştur? Dilin bu fonksiyonune metinden misaller bulunuz.

Metin dilin alıcıyı harekete geçirme fonksiyonunda kullanılmıştır.

Dilin alıcıyı harekete geçirme fonksiyonune metinden misaller:






....engel olun, ...destekleyin, ..öğrenin, ....oturun


7. ETKİNLİK


• "Ne Yapmalı?" isimli metindeki buyruk, telkin ve tavsiye ifade eden sözcük ve sözcük kümelerinı bularak bunların altlarını çiziniz.






engel olun, destekleyin, öğrenin...


• Emredici anlatım türünde buyruk, telkin ve tavsiye ifade eden sözcük ve sözcük kümelerinın sık kullanıldığı özetlenebilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Emredici anlatımda buyruk, telkin ve tavsiye ifade eden sözcük ve sözcük kümeleri sık kullanılır.






8. ETKİNLİK


• "Sınıf Öğretmeni amacıyla Uygulamaya Yönelik Öğütler", "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan" ve "Ne Yapmalı?" isimli metinlerde sık sarfedilen şahıs zamirlerini ve çekim eklerini belirleyerek tahtaya yazınız.

Şahıs zamiri olarak "siz" zamiri kullanılmış. Metinde açıkça söylenmemiş, yüklemle belirtilmiş.

İkinci tekil şahıs buyruk kipi kullanılmış.

Şahıs zamirlerinin ve çekim eklerinin emredici anlatımla oluşturulmuş metinlerde neden çok kullanıldığını katagoride tartışınız. Tartışmadan elde edilen neticeleri defterinize özetleyiniz.






9. ETKİNLİK


• "Sınıf Öğretmeni amacıyla Uygulamaya Yönelik Öğütler", "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan" ve "Ne Yapmalı?" isimli metinlerde çok sarfedilen kipleri belirleyerek bunların altlarını çiziniz.

Metinlerde çoklıkla buyruk kipi ve geniş vakit kipi kullanılmıştır.

• Altlarını çizmiş olduğunuz kiplerin emredici anlatımla oluşturulmuş metinlerdeki ifadeye kazandırdıklarını, metinlerden misallerle açıklayınız.






10. ETKİNLİK


• "Ne Yapmalı?" isimli metindeki fiilden türemiş olan isim, önad ve zarfları bularak defterinize yazınız.






Fiilden türemiş isimler (isim-fiiller)


Durma, çekmek, gerinme, çıkma, katılma, yumUşak, atık,


Fiilden türemiş önadlar( önad- fiiller)

Yaslanamadık, kalan, güçlendirecek, beslenemedik, biriken, çalıştıracak, olmadık,






Fiilden türemiş zarflar (zarf- fiiller)


Okurken, tutarak, olarak, oturduğu, yapıp






Devamını Oku