12 Mart 2017 Pazar

2017 YGS Matematik Testi Değerlendirmesi: Belirleyici Olacak

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS’de iki baraj bulunuyor. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar.


MATEMATİK 
Matematik belirleyici olacak
Bilfen Liseleri: 2017 YGS’nin geçen yıla kıyasla daha zor olduğu görüldü. Türkiye’de geometri sorularının çözülebilme oranının düşük olması ve 2017 YGS’de geometri sorularının fazla olmasının Türkiye ortalamasını etkileyeceğini düşünüyoruz. Problem ve geometri sorularının çokluğu süre sıkıntısı doğurmuş, soru başına öngörülen bir dakikalık sürenin yeterli olmadığı gözlendi. Problem sorularının uzun metinli ve zorluk seviyesinin yüksek olması sınav stresi ile odaklanamayan öğrenciler için sıkıntı doğurdu. Aynı sıkıntı geometri soruları için de geçerli. 2017 YGS’nin belirleyici dersinin Matematik olacağını düşünmekteyiz.
Doğa Koleji: Yeni müfredata göre ilk kez yapılan 2017 YGS’de matematik –geometri soru dağılımı değişti. 29 Matematik 11 Geometri sorusunun yer aldığı temel matematik testinde problem soruları öğrencilerimizi terletti. Problem sorularının sayısının arttığı yeni nesil, ALES tarzında soruların sorulduğu görüldü. Geometri soruları beklenen zorluk derecesinin üzerindeydi. Yeni müfredata göre ilk kez YGS’de ‘vektör’ konusundan soru çıktı. Önceki yıllarda LYS konusu olan polinom yeni müfredata göre ilk kez YGS’de çıktı. İşlem gerektiren sorular çoğunluktaydı. Müfredat dışı soru sorulmadı. Sorular genel olarak orijinal ve zorlayıcı düzeydeydi.
Açı Eğitim Kurumları: Matematik testinde ise problem sorular hem fazla hem de zorlayıcıydı. Bu yıl müfredata yeni eklenen karmaşık sayılar, parabol gibi konulardan soru gelmedi. Yalnızca polinomlardan soru soruldu. Geometri dersinden 11 soru geldi ve matematik soruları kadar zorlayıcıydı.
Kültür Eğitim Kurumları: Temel matematik testinde müfredat dışı soru bulunmuyor ve konu dağılımı YGS standartlarında. Bu yıl YGS müfredatına eklenen konulardan sadece polinomlar konusundan soru geldi. Sınavda en önemli değişiklik geometri soru sayısında oldu. Geçmiş yıllarda ortalama 8 geometri sorusu yöneltiliyorken, bu yıl geometri soru sayısı 11’e yükseltildi. Temel kavramlar ve işlem yeteneği ile ilgili sorular kolaylıkla yapılabilecek düzeydeydi. Problem soruları düşünme gücü gerektiren ve çözümü zaman alıcı tarzda sorulduğundan bu yıl YGS’nin yine seçici soruları olarak karşımıza çıktığını gözlemledik. Matematik sorularında tartışmaya açık herhangi bir hataya rastlamadık.

Paylaş

Benzer Yayınlar

2017 YGS Matematik Testi Değerlendirmesi: Belirleyici Olacak
4/ 5
Oleh