12 Mart 2017 Pazar

2017 YGS Felsefe Testi Değerlendirmesi: Filozof İsmi Soruldu

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS’de iki baraj bulunuyor. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar. 


FELSEFE 
İlk kez filozof ismi soruldu
Bilfen Liseleri: Öğrencilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda geçen yıllarda olduğu gibi “Felsefe kavram bilgisi ve temel problemlerin” sorgulanmasına yönelik sorular sorulduğu görüldü. İlk defa bu sene felsefi görüş ile filozofun isminin eşleştirilmesi soruldu. Paragrafa dayalı sorular felsefe konularına hakim öğrenciler için kolay bilgi eksiği olan öğrenciler için zor olarak bildirildi. Konuları bilme, bildiğini soru üzerinde çağrışımlı düşünebilme, akıl yürütme, sonuç çıkarabilme, bilgilerini bitişik kullanabilme becerisinin sınav başarısı için gerekli olduğu düşünülüyor. Felsefe sorularının öğrencileri zorladığı düşünülebilir.
Doğa Koleji: Ağırlıklı olarak kavram ve akım bilgisi soruldu. Sorular zorlayıcı ve bilgiye dayalıydı. Doğrudan filozof ismi ve felsefi akım sorularının bilgiye dayalı sorular olduğu, bunun yanında her zamanki gibi yoruma dayalı soruların da olduğu görüldü. Bilgiye dayalı sorular yer aldığı için ayırt edici özellik gösterecektir. Siyaset felsefesi ünitesinden 1 zorlayıcı soru yer alırken; bu sene ilk defa YGS’de doğrudan filozofun adının bilinmesine yönelik iki soru soruldu. Geçen iki seneden farklı olarak din felsefesinden soru sorulmadı.
Kültür Eğitim Kurumları: Felsefe YGS’de sosyal bilimler testinin geometrisi olmaya devam ediyor. Bu yıl yapılan YGS de felsefe sorularının zorluk derecesinin yine yüksek olduğunu görüyoruz. Felsefede sorulan bazı soruların cevaplandırılması felsefeyle ilgilenen öğrencilerin yapabileceği tipten sorulardı. Soruların kavram, akım ve bilgi ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Uzun bir aradan sonra ilk defa filozof isminin cevap olduğu bir soru tarzının yeniden denendi. Zorlayıcı ama tartışmaya açık soruya rastlamadık.

Paylaş

Benzer Yayınlar

2017 YGS Felsefe Testi Değerlendirmesi: Filozof İsmi Soruldu
4/ 5
Oleh