12 Mart 2017 Pazar

2017 YGS Fen Bilimleri Testi Değerlendirmesi: Sorular Yoruma Dayalı ve Kolay

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS’de iki baraj bulunuyor. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar.


KİMYA 
Sürpriz soru
Bilfen Liseleri: 2017 YGS’ de, 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlayan kimya öğretim programı ilk kez sınandı. Öğrencilerimizin yaptığı değerlendirmelerden, soruların kimya öğretim programındaki kazanımlara göre hazırlandığı  görüldü. Sorular bilginin yorumlanması esasına dayandırılmış. Okulumuzda kazanımlara uygun yaptığımız çalışmalar doğrultusundaki sorulardan oluşan  bir sınav.
Doğa Koleji: Kimya sorularında müfredat dışı, beklenmeyen soru çıkmadı. Konu dağılımı beklenen düzeydeydi. Sınava giren öğrenciler genelde kimya sorularını rahatlıkla yapabildiklerini söylediler. Bağıl nem sorusu YGS sınavı için sürpriz soru sayılabilir.
Kültür Eğitim Kurumları: Kimya soruları oldukça kolay ve beklenen bir dağılım ve yöntemle sorulmuş. Sürpriz bir soru ile karşılaşmadık. Sorular 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatından seçilen, zaman kaybettirmeyen, işlem gerektirmeyen, yoruma dayalı sorulardı. Çözeltilerle ilgili basit bir soru yöneltilmişti. Müfredatın soru gelme olasılığı yüksek olan konularına ağırlık verildiğini gördük. Genel bir kimya birikimi olan, bu derse hazırlık yapan adayların çelişkiye düşmeden rahat yapabilecekleri sorularla karşılaştık.

Yoruma dayalı, işlemden uzak
FİZİK
Bilfen Liseleri: YGS soruları fizik müfredat programının kazanımlarına tamamen uygun. Hatta bazı sorularda kazanımlarda verilen rakamlar birebir kullanılmış. Kazanımlara uygun şekilde eğitim materyallerini kullanarak hazırlanmış öğrenciler, rahatlıkla başarılı olacaktır. Kazanımlarda matematiksel işlemlere girilmez şeklinde vurgulanan bölümlerde işlemli sorular sorulmayarak müfredata bağlı kalınmış. Fizik sınavı çok zor olmamakla beraber seçici ve kaliteli sorulardan oluşturulmuş.
Doğa Koleji: 2017 YGS’de fizik soruları beklenen konulardan ve geçen sene uygulanan sınavla uyumlu düzeyde hazırlanmış. Göze çarpan belirleyici düzeydeki iki soru, soru köklerindeki farklılıkla oluşturulmuş. Genelde temel bilgilerin olaylar içinde değerlendirilmesi kabiliyeti aranmış. Sınav, yoruma dayalı, sonuçların tartışıldığı, sıralamaların yapıldığı, işlemden uzak bir formatta hazırlanmış.
Kültür Eğitim Kurumları: Sorular genel olarak YGS müfredatına uygundu. 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatına dengeli bir şekilde dağıtılmış olup müfredat dışı bir soru ile karşılaşmadık. Genel olarak son 3 yılın fizik sorularına nazaran daha kolay bir sınav hazırlandı. Başarı düzeyi vasat ve vasat altı çocukların dahi yapabilecekleri sorular vardı. Sorular genel olarak bilgiden ziyade yoruma dayalıydı. Sayısal işlem gerektiren sorulara büyük ölçüde rastlamadık.

BİYOLOJİ 
Orta düzeyde sorular soruldu
Bilfen Liseleri: 2017 YGS Biyoloji soruları bilgi ağırlıklı sorular olup, akademik olarak belirli bir donanıma sahip olan öğrencilerin cevaplayabileceği niteliktedir. 9 ve 10.sınıf konularının dışında 11.sınıf Biyoloji Programı’nda işlenen İnsan Fizyolojisi ünitesinden iki sorunun sorulduğu görülmektedir. Bu sorular, her ne kadar 6.sınıf düzeyinde Vücudumuzu Tanıyalım ünitesiyle bağlantılı olarak sorgulanmış olsa da bu durum, Biyoloji konuları için her zaman olduğu gibi YGS-LYS ayrımının yapılamadığını göstermektedir.
Doğa Koleji: Sorular müfredata uygun. Genel olarak sınav soruları 9 ve 10’uncu sınıf ağırlıklı. 11’inci sınıf müfredatından 2 soru gelmiş. 2016 YGS’den farklı olarak daha düşündürücü, daha orta seviyede sorular ağırlıklı. 2016 YGS’den farklı olarak bu sınavda 2 tane insan fizyolojisinden soru gelmiş. Kalıtım konusundan da 1 soru gelirken bu sene 2 soru sorulmuş. Sorular genel olarak müfredata ve YGS formatına uygun, orta düzeyde.


Kültür Eğitim Kurumları: Bu seneki biyoloji soruları genel olarak beklenenin ötesinde kolay bir nitelikteydi. 9’uncu ve 10’uncu sınıf müfredatı dışında 11’inci sınıfta işlenen sistem konusundan da 2 sorununun bulunması beklediğimiz bir dağılım olgusuydu. Diğer fen bilimleri branşlarına göre daha geniş bir spektrumdan soru yöneltilmesi biyolojinin son yıllardaki karakteristik özelliği oldu. Genel olarak temel düzeyde bir biyoloji nosyonuna sahip adayların zorlanmadan yapabilecekleri nitelikte sorular soruldu. Sadece 2 soru, biraz zaman alıcı nitelikteydi. Genetikten 1 olan soru sayısının 2’ye çıkarılmış olmasını olumlu.

Paylaş

Benzer Yayınlar

2017 YGS Fen Bilimleri Testi Değerlendirmesi: Sorular Yoruma Dayalı ve Kolay
4/ 5
Oleh