15 Mart 2017 Çarşamba

2017 LYS'de Başarı Sıralamasını Ne Kadar Arttırabiliriz?

Üniversite sınavına uzun bir süredir hazırlanan öğrenciler YGS sınav sonuçları ile ilgili birçok konuyu merak etmektedir. YGS sonucu iyi veya kötü geçen öğrenci YGS puanının LYS puanına etkisinin ne kadar olduğunu merak etmekle birlikte YGS puanının LYS'deki başarıya nasıl yansıyacağını öğrenmek istemekteler. Ancak YGS öğrencilerinin burada kaçırdığı temel bir nokta var. YGS'de başarı puanla veya netle değil sıralama ile ölçülür. Sadece YGS'de değil LYS'de de başarı sıralama ile ölçülür.


Öğrenciler her YGS sınav sonuçlarında aldıkları puanlara bakarak kendi başarılarını tayin etmektedirler ancak bu yanlış bir yöntemdir. YGS veya LYS puanları sınavın zorluğuna veya kolaylığına göre değişkenlik gösterecektir. Ancak YGS başarı sıralaması hiçbir zaman şaşmayacaktır. Örneğin 2017 YGS'nin 2016 YGS'ye göre daha kolay olduğunu düşünelim. 2016 YGS'de 100 net yapan bir öğrenci 2017 YGS'de 130 net yapsın. Öğrencinin 2016 YGS puanı varsayalım ki 300 ise 2017 puanı ise 350 olacaktır. Ancak öğrencinin bilgi ve becerisinde hiçbir değişiklik olmadığı için öğerncinin sıralaması da sabit kalacaktır. Haliyle 2016 yılında 300 alan bir öğrencinin sıralaması 250 bin iken 2017 yılında 350 alan bir öğrencinin sıralaması da üç aşağı beş yukarı 250 bin civarında olacaktır. Haliyle öğrenciler YGS-LYS başarılarını değerlendirirken puana değiş başarı sıralamasına bakmalılar. Hatta tercih döneminde dahi tercihler puana göre değil başarı sıralamasına göre yapılır.

2017 YGS SONUÇLARI BAŞARI SIRALAMASI LYS'DE YÜKSELTİLİR Mİ?
YGS başarı sıralaması LYS ile birlikte düşebilir de yükselebilir de. Burada öğrencinin takınacağı tavrın, ders çalışma kapasitesinin ve moral seviyesinin oldukça fazla önemi vardır. Geçmiş tecrübelerimize bakarak şunu söyleyebiliriz ki, YGS'de 750 binde olan bir öğrencimiz LYS'de bu sıralamasını 100 bin içerisine çekebiliyor. Aynı şekilde 100 binde olan bir öğrenci bu sıralamasını 750 binlere kadar düşürebiliyor.

PEKİ LYS SIRALAMASI NASIL ARTAR?
Öğrencinin LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sıralamasını, puanını, başarısını arttırmak için yapması gereken ilk şey YGS sınav sonucunu bir kenara bırakmak olmalıdır. YGS'den alacağı puan veya YGS başarı sıralaması öğrenci için elbette bir kriter, LYS'ye etki edecek bir sonuçtur ama öğrenci LYS'ye hazırlanırken YGS (Yüksek Öğretime Geçiş) sıralamasını kafasında gezdirirse bu başarısını olumsuz derecede etkileyecektir. Bu sebeple öğrencinin artık tamamen LYS'ye kanalize olması, bu yönde çalışmalar yapması gerekiyor. Bu yönde çalışmalar yapan öğrencinin başarı sıralaması inanılmaz derecede yükselecektir. Aynı şekilde motivasyonunu düşüren bir öğrencinin başarı sıralaması da inanılmaz derecede düşecektir.
YGS PUANIMLA MI TERCİH YAPACAĞIM?
Şu an YGS sonuç belgesinde yazan YGS1, YGS2, YGS3, YGS4, YGS5, YGS6 puan türleri sizin farklı derslerden aldığınız puanların her puan türünde farklı oranlaması ile ortaya çıkan bir puan türüdür. Gireceğiniz LYS türüne göre bu puan türünden birini sistem otomatik olarak seçer. Mesela MF4'ten tercih yapacak bir öğrencinin yerleştirme puanı hesaplanırken YGS1 ve LYS2 sınavlarından aldığı puanlar, yaptığı netler dikkate alınır ve o oranda hesaplanır. 2017 YGS sonuçlarının yazdığı ekranda gördüğünüz puan ile tercih yapmayacaksınız. Tercihleriniz için OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) yani okul puanı ekleneyecek ve LYS sonrası yerleştirme puanları size gösterilecek. Siz YGS veya LYS puan türlerinden hangisiyle tercih yapmak istiyorsanız onun yerleştirme puan türlerini baz alarak tercih yapacaksınız. Dolayısıyla sınavsız geçiş yapmak için, iki yıllık yazmak için tercih dönemini beklemek zorundasınız.

Paylaş

Benzer Yayınlar

2017 LYS'de Başarı Sıralamasını Ne Kadar Arttırabiliriz?
4/ 5
Oleh